czwartek, 8 listopada 2018

Relacja ze spotkania ,,Wiem co jem ,, cz.4


Świeże soki,szejki i coś więcej....na zdrowi cz.4
Oto pięć powodów,dla których warto jeść warzywa i owoce:
1.Wzmocnimy odporność, która niszczona jest przez niezdrowy tryb życia i stres.Dieta bogata w owoce i warzywa dostarcza składników,dzięki którym ścianki dla bakterii wirusów barierą trudną do przebicia. Są to witamina K,żelazo,i witamina C.

2.Utrzymamy prawidłową wagę ciała. Dopóki będziemy jedli dużo warzyw świeżych,na pewno nie utyjemy.Są niskokaloryczne, a szybko wypełniają żołądek: zawierają dużo błonnika; który zmniejsza wchłanianie tłuszczu i ułatwia oczyszczanie organizmu; przyspieszają przemianę materii;nawadniają organizm.
3.Ochraniamy się przed miażdżycą,. Im więcej będzie w naszej diecie zieleniny, świeżych soków, tym większa szansa, że choroby cywilizacyjnej nas ominą,a szczególnie te ,które zagrażają nam w znacznym stopniu. - jak choroba niedokrwienna serca.Więcej warzyw i owoców w codziennej diecie  to jednocześnie mniej produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających tłuszcz nasycony i cholesterol.W profilaktyce i leczeniu. ważne są antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki tlenowe.
4.Dłużej zachowamy  młodość. Wrogiem młodego wyglądu  są wolne rodniki. Powstają w wyniku przemian metabolicznych i doprowadzają do starzenia się organizmu. To proces naturalny, ale możesz go spowolnić dzięki warzywom i owocom bogatym w witaminę E, rutynę i beta - karoten.
5. Wzmocnimy wzrok. Warzywa i owoce zapobiegają zwyrodnieniu  plamki żółtej ( AMD) i zabezpieczają przed tzw. kurzą ślepotą.
żródło:  broszura Wiem co jem cz.4
tutaj znajdziesz więcej przepisów na kolorowe i zdrowe soki TUTAJ

Sok z banana i pietruszki
1 banan + natka pietruszki + 1 szklanka wody= zmiksować wszystko razem

Smoothie warzywne 
garść  jarmużu + szpinaku +listki botwinki + żurawina + 1 łyżka wody + 1 szklanka wody = zmiksować
Smoothie ananasowe
1 szklanka ananasa + 1 szklanka wody + 1 szklanka szpinaku = zmiksować
Soki z wyciskarki 
1. marchew (70% )+ kapusta + sałata = sok
2. marchew ( 70%) + zielone warzywa( pietruszka, sałata, kapusta, brokuł) dorzucić pokrzywę i mniszek = sok na dziko

Kombinacje mogą być różne  z tego co macie w lodówce, ja dosypuję zawsze garść ziaren np. słonecznika
 fotorelacja poniżej a.m